Search Site Map Socials: Facebook Twitter Instagram Youtube
 Ελληνικά 
 English 
 Deutsch 
 Français 
 Español 
 Italiano 

Αρχική Σελίδα
Τι είναι το Europe Direct Κομοτηνής
Νέα - Δελτία Τύπου
Νομοθεσία
Δραστηριότητες
Εθελοντισμός
Θέσεις Εργασίας
Εκδόσεις
Δίκτυο Europe Direct
Links
Στοιχεία Επικοινωνίας
Προστασία Προσωπικών Δεδομένων

Site searchAuthorization

Remember me on this computer
  Forgot your password?


Ελληνικά » Links

Print version Print version

Links

Γραφείο ενημέρωσης Eurodesk στην Ελλάδα
Πάνω από 1.000 εμπειρογνώμονες σε 35 χώρες αποτελούν σήμερα το Δίκτυο Eurodesk, με  βασική τους αποστολή να ευαισθητοποιήσουν τους νέους σχετικά με τις ευκαιρίες μαθησιακής κινητικότητας και να τους ενθαρρύνουν να γίνουν ενεργοί πολίτες. Ως μέρος του Δικτύου, το Eurodesk Greece δημιουργήθηκε το 1999. Προσφέρει δωρεάν, έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση και υπηρεσίες βασικής συμβουλευτικής σε νέους (μαθητές, σπουδαστές, φοιτητές, νέους με λιγότερες ευκαιρίες κ.λπ.) και σε όσους εργάζονται με/για τη νεολαία, όπως youth workers, εκπαιδευτικούς, παιδαγωγούς, κοινωνικούς λειτουργούς, εμψυχωτές, μέντορες, φροντιστές, σύμβουλους, managers κ.ά. Αποτελεί τμήμα της Εθνικής Μονάδας Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας, η οποία φιλοξενείται στο Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.).
Στόχοι του Δικτύου Eurodesk Greece είναι:
· να παράσχει άμεσα πρόσβαση σε εξειδικευμένες και ακριβείς πληροφορίες, όποια και εάν είναι η ερώτηση, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως: η κινητικότητα, ο εθελοντισμός, η εκπαίδευση, η απασχόληση και η εργασία
· να καθοδηγεί προς τη σωστή κατεύθυνση ενημέρωσης, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία πληροφόρησης και διάχυσης
· να ενισχύει την δράση ως ενεργός πολίτης
· να προωθεί τις ευρωπαϊκές πολιτικές για τη νεολαία
· να συμβάλει στην κοινωνική δικτύωση των φορέων νεολαίας και των άτυπων ομάδων νέων μέσω εργαλείων επικοινωνίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων.
Το Δίκτυο Eurodesk, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, εκπροσωπείται σε 35 χώρες με 37 γραφεία και συντονίζεται από το Eurodesk Brussels Link. Το Δίκτυο Eurodesk διαθέτει συνολικά περισσότερους από 1.000 τοπικούς, περιφερειακούς και εθνικούς φορείς, τους «πολλαπλασιαστές». Οι πολλαπλασιαστές μπορεί να είναι Κέντρα Πληροφόρησης Νέων, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Σύλλογοι, Δήμοι, Περιφέρειες κ.ο.κ. Στόχος τους είναι η παροχή έγκυρης και έγκαιρης πληροφόρησης στους νέους ή σε όσους δουλεύουν με/για αυτούς, καθώς και ο πολλαπλασιασμός των ευκαιριών που μπορεί να τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
erasmusplusyouth.gr/eurodesk/
Ευρωπαϊκό Δίκτυο Eurodesk για την ενημέρωση των νέων σε θέματα άτυπης εκπαίδευσης, κινητικότητας, ανταλλαγών, εθελοντισμού, κατάρτισης κ.ο.κ.
Η Ευρώπη είναι γεμάτη ευκαιρίες, οι οποίες για να αξιοποιηθούν είναι αναγκαία η σωστή και έγκαιρη πληροφόρηση. Το Δίκτυο Eurodesk παρέχει πληροφόρηση σε νέους και όσους εργάζονται με νέους για τις ευρωπαϊκές πολιτικές και τις ευκαιρίες που τους προσφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Το Eurodesk χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και με την πλήρη υποστήριξή της υλοποιείται πλέον σε 33 ευρωπαϊκές χώρες και διαθέτει περισσότερους από 1.200 εθνικούς, τοπικούς και περιφερειακούς εταίρους, οι οποίοι συντονίζονται από το κεντρικό γραφείο στις Βρυξέλλες και όλοι εργάζονται για να δώσουν έγκυρη και έγκαιρη πληροφόρηση. Το Eurodesk σου προσφέρει on line, δωρεάν και άμεση πρόσβαση σε εξειδικευμένες και ακριβείς πληροφορίες, καλύπτοντας ένα ευρύ φάσμα θεμάτων όπως: εργασία, εκπαίδευση, απασχόληση, κινητικότητα, εθελοντισμός κ.α. και μπορεί να σε καθοδηγήσει στη σωστή κατεύθυνση, χρησιμοποιώντας εξειδικευμένα εργαλεία πληροφόρησης.
eurodesk.eu/
Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας
Πρόκειται για την πλατφόρμα που δημιούργησε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για σένα, για να γνωρίσεις εύκολα την Ευρώπη…

Η νέα Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας περιλαμβάνει:

- Άρθρα, νέα και εκδηλώσεις που αφορούν τους νέους
- Θέματα που καλύπτονται τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο
- Ποιοτική, έγκαιρη και ακριβή πληροφόρηση για 33 χώρες, με περιεχόμενο μεταφρασμένο σε 27 γλώσσες
- 8 βασικές θεματικές, πάνω στις οποίες η Ευρωπαϊκή Ένωση εργάζεται για τους νέους. Οι τομείς αυτοί σχετίζονται με την εκπαίδευση, τον εθελοντισμό, την απασχόληση, τη συμμετοχή, τον πολιτισμό, την υγεία, την κοινωνική ένταξη και τον κόσμο.
europa.eu/youth/EU_el
Πρωτοβουλία DiscoverEU
Είσαι 18 ετών; Αγαπάς την περιπέτεια; Αν ναι, ετοιμάσου να εξερευνήσεις την Ευρώπη παίρνοντας μέρος στην πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης DiscoverEU, η οποία θα δώσει σε 15.000 περίπου νέους/ες τη δυνατότητα να λάβουν μια ταξιδιωτική κάρτα γι΄ αυτό το καλοκαίρι.

Μην χάσεις την ευκαιρία να απολαύσεις την ελεύθερη μετακίνηση, να γνωρίσεις καλύτερα την πολυμορφία της Ευρώπης, να γευτείς τον πολιτιστικό της πλούτο, να κάνεις νέους/ες φίλους/ες και, σε τελική ανάλυση, να ανακαλύψεις τον εαυτό σου.
europa.eu/youth/discovereu_el
Eθνική Μονάδα Συντονισμού του Erasmus+ για τον τομέα της Νεολαίας
Το πρόγραμμα Erasmus+ είναι το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Εκπαίδευση, την Κατάρτιση, τη Νεολαία, και τον Αθλητισμό για το διάστημα 2014-2020. Στόχος του Erasmus+ είναι η βελτίωση των δεξιοτήτων και της απασχολησιμότητας και ο εκσυγχρονισμός των συστημάτων εκπαίδευσης, κατάρτισης και νεολαίας.

Συγκεκριμένα στον τομέα της Νεολαίας, το Erasmus+ δίνει τη δυνατότητα σε νέους και νέες, άτυπες ομάδες, άτομα και οργανώσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα της Νεολαίας να ταξιδέψουν στο εξωτερικό και να συμμετέχουν σε προγράμματα Ανταλλαγής Νέων, να υλοποιήσουν Ευρωπαϊκή Εθελοντική Εργασία και να συμμετέχουν σε ευρωπαϊκά σεμινάρια, διακρατικές συναντήσεις. Στόχος των προγραμμάτων αυτών είναι οι νέοι να γνωρίσουν την Ευρώπη, τους θεσμούς της, να συμμετέχουν στη δημοκρατική ζωή του τόπου τους και να συμβάλλουν στη βελτίωση της ποιότητας εργασίας στον τομέα της Νεολαίας.

Για τη χώρα μας, Εθνική Μονάδα Συντονισμού του προγράμματος Erasmus+ για τον τομέα «Νεολαία» έχει οριστεί το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης, ενώ η Εθνική Μονάδα διαχείρισης του Erasmus+ για τους τομείς της Εκπαίδευσης και της Κατάρτισης είναι το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών.
erasmusplusyouth.gr/%CE%B1%CF%81%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE/
Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας (European Youth Event - EYE)
Η Ευρωπαϊκή Εκδήλωση Νεολαίας είναι ένας θεσμός που δίνει κάθε δυο χρόνια την ευκαιρία σε χιλιάδες νέους από όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση να έρθουν μαζί, για να ανταλλάξουν ιδέες και απόψεις για θέματα που αφορούν τη νεολαία. Η εκδήλωση λαμβάνει χώρα στην έδρα του ΕΚ στο Στρασβούργο και στα πλαίσια του διημέρου εκδηλώσεων οι συμμετέχοντες έχουν την ευκαιρία να αναζητήσουν καινοτόμες λύσεις σε κρίσιμα ερωτήματα για το μέλλον τους και το μέλλον της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Επίσης, μπορούν να συναντηθούν με διάφορα άτομα που εργάζονται σε Ευρωπαϊκούς θεσμούς και άλλα από ένα ευρύ φάσμα επαγγελματικής εμπειρίας. Οι ιδέες που συζητούνται κοινοποιούνται με μια έκθεση σε όλους τους Ευρωβουλευτές.

Ταυτόχρονα, το ΕΥΕ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να γνωρίσουν την πλούσια πολιτιστική πολυμορφία στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης μέσω καλλιτεχνικών παραστάσεων και άλλων εκδηλώσεων που προέρχονται από τους ίδιους τους συμμετέχοντες.
www.europarl.europa.eu/european-youth-event/en/home/home.html
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Νέων (European Youth Week)
ec.europa.eu/youth/week
Υποστήριξε κι εσύ την καμπάνια για τον δεκαπλασιασμό του προϋπολογισμού του Erasmus+
erasmusx10.eu/
Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης
Το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης είναι η νέα πρωτοβουλία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία δημιουργεί ευκαιρίες για όσους νέους επιθυμούν να κάνουν εθελοντισμό ή να εργαστούν σε προγράμματα, στη χώρα τους ή στο εξωτερικό, προς όφελος τόσο των κοινοτήτων όσο και των νέων σε όλη την Ευρώπη.
europa.eu/youth/solidarity_el
Νέοι Ευρωπαίοι Φεντεραλιστές
www.jef-europe.net/
Επίσημο Web site του Δήμου Κομοτηνής
www.komotini.gr/
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ρόλος: Άμεσα εκλεγμένος νομοθετικός βραχίονας της ΕΕ

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) εκλέγεται από τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την εκπροσώπηση των συμφερόντων τους. Το Κοινοβούλιο δημιουργήθηκε τη δεκαετία του 1950 με τις ιδρυτικές Συνθήκες. Από το 1979, οι βουλευτές του εκλέγονται με άμεση καθολική ψηφοφορία από τους πολίτες της ΕΕ.

Οι εκλογές διεξάγονται ανά πενταετία. Δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι έχει κάθε ευρωπαίος πολίτης, σε οποιοδήποτε μέρος της ΕΕ και αν κατοικεί. Έτσι, το Κοινοβούλιο εκφράζει τη δημοκρατική βούληση των 500 εκατομμυρίων περίπου πολιτών της Ένωσης και εκπροσωπεί τα συμφέροντά τους στις συζητήσεις με τα άλλα θεσμικά όργανα της ΕΕ.
europarl.europa.eu/
Γραφείο Εναρμόνισης στην Ευρωπαϊκή Αγορά (σήματα, σχέδια και υποδείγματα) (OHMI)
Είναι αρμόδιο για την καταχώριση σημάτων, σχεδίων και υποδειγμάτων που ισχύουν σε ολόκληρη την ΕΕ. Το σύστημα αυτό λειτουργεί παράλληλα με τα εγχώρια συστήματα καταχώρισης των μεμονωμένων χωρών της ΕΕ.
oami.europa.eu
Πύλη Europass
Όλες οι προοπτικές μάθησης και εργασίας στην Ευρώπη!
europass.cedefop.europa.eu
Επίσημος ιστότοπος
Στον Ευρωπαϊκό Διαγωνισμό Γλωσσών επιλέγονται κάθε χρόνο τα πιο καινοτόμα προγράμματα διδασκαλίας και εκμάθησης ξένων γλωσσών κάθε χώρας, τα οποία βραβεύονται με το 'Ευρωπαϊκό Σήμα Γλωσσών' (European Language Label). Η δράση 'Σήμα Γλωσσών' (Language Label) είναι εδραιωμένος θεσμός σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έχει στόχο να ενθαρρύνει νέες πρωτοβουλίες στον τομέα της διδασκαλίας και της εκμάθησης ξένων γλωσσών και να ενημερώσει εκπαιδευτικούς και μαθητές σχετικά με τις πρωτοβουλίες αυτές, και να τους εμπνεύσει να προσαρμόσουν στις σημερινές εξελίξεις τις ιδέες και τις τεχνικές που εφαρμόζουν.

Ο Οργανισμός Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.ΕΚ./Υπουργείο Παιδείας) έχει οριστεί με Υπουργική Απόφαση ως ο υπεύθυνος φορέας υλοποίησης στην Ελλάδα.
label.oeek.gr/
Η ιστοσελίδα του κου. Παλούκη Σπύρου
Η ιστοσελίδα του Συγγραφέα-Φωτογράφου, κου. Παλούκη Σπύρου. Περιέχει πληροφορίες για τις εκδόσεις και τα φωτογραφικά άλμπουμ του κου. Παλούκη καθώς επίσης κι ένα σύντομο Βιογραφικό Σημείωμα και στοιχεία επικοινωνίας.
www.spyrospaloukis.com/
Ένωση Ευρωπαίων Φεντεραλιστών
www.federaleurope.org/index.php?id=3327
Κομοτηνή, Πόλη με χρώμα
www.komotini-polis.gr/greek/index.php
Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Ρόλος: Νομοθετικός και σε ορισμένους τομείς εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ

Το Συμβούλιο είναι το κύριο όργανο λήψης αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, το Συμβούλιο συστήθηκε από τις ιδρυτικές Συνθήκες τη δεκαετία του 1950. Εκπροσωπεί τα κράτη μέλη και στις συνεδριάσεις του παρευρίσκεται ένας υπουργός από κάθε κυβέρνηση κράτους μέλους της Ένωσης.
consilium.europa.eu
Ευρωπαϊκή Αρχή για την Ασφάλεια των Τροφίμων (EFSA)
Η αρχή παρέχει στην Επιτροπή και στο κοινό ανεξάρτητες επιστημονικές συμβουλές για την ασφάλεια των τροφίμων και της διατροφικής αλυσίδας «από το αγρόκτημα στο πιάτο».
efsa.europa.eu
Σελίδα Europass, Γενική Διεύθυνση Εκπαίδευσης και Πολιτισμού
[Η σελίδα είναι διαθέσιμη στα Αγγλικά, Γαλλικά και Γερμανικά]
ec.europa.eu/education/programmes/europass/index_en.html  
Προκήρυξη Διαγωνισμού LABEL 2008
label.oeek.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=33&Itemid=26
Ένα οδοιπορικό στη σύγχρονη Ευρώπη μέσα από τα μάτια ενός νέου
Πρόκειται για μια γοητευτική εικονογραφημένη περιπλάνηση του χθες και του σήμερα, μέσα από τη ματιά ενός νέου. Ένα ταξιδιωτικό δοκίμιο με τίτλο «Ο Καρλομάγνος και η κάμερα με τα μυστικά» (Εκδόσεις «Μαγικό Κουτί»), του συγγραφέα-φωτογράφου Σπύρου Παλούκη
www.youtube.com/watch?v=tdWcY603Vss
e-municipalities: Δήμος Κομοτηνής
www.dhmoi.gr/content.php?id=190&design=1&lang=hellenic&type=showmunicipality&show=city
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Ρόλος: Εκτελεστικός βραχίονας της Ένωσης και όργανο υπεύθυνο για τις νομοθετικές προτάσεις

Η Επιτροπή είναι ανεξάρτητη από τις εθνικές κυβερνήσεις. Ρόλος της είναι να εκπροσωπεί και να προασπίζεται τα συμφέροντα της ΕΕ ως σύνολο. Συντάσσει προτάσεις για νέες ευρωπαϊκές νομοθετικές πράξεις, τις οποίες υποβάλλει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) και το Συμβούλιο.

Η Επιτροπή είναι επίσης ο εκτελεστικός βραχίονας της ΕΕ – με άλλα λόγια, είναι υπεύθυνη για την εφαρμογή των αποφάσεων του Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου. Αυτό σημαίνει διαχείριση των τρεχουσών υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης: εφαρμογή των πολιτικών της, υλοποίηση των προγραμμάτων της και κατανάλωση των κεφαλαίων της.

Όπως το ΕΚ και το Συμβούλιο, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημιουργήθηκε κατά τη δεκαετία του 1950 από τις ιδρυτικές Συνθήκες της ΕΕ.
ec.europa.eu/
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Ασφάλειας της Αεροπορίας (EASA)
Ο EASA προωθεί τις υψηλότερες δυνατές προδιαγραφές ασφάλειας και προστασίας του περιβάλλοντος στην πολιτική αεροπορία της ΕΕ και πιστοποιεί αεροσκάφη και συστατικά τους.
easa.europa.eu
Εθνικό Κέντρο Europass (Ο.Ε.Ε.Κ.)
Το Εθνικό Κέντρο Europass δημιουργήθηκε και λειτουργεί στον Οργανισμό Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης (Ο.Ε.Ε.Κ.) από την 1η Μαΐου 2005. Αποτελεί τον ενιαίο εθνικό φορέα που στοχεύει στη βελτίωση της διαφάνειας των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων με σκοπό την προώθηση της κινητικότητας στην Ευρώπη τόσο για εκπαιδευτικούς σκοπούς όσο και για επαγγελματικούς.

Το Εθνικό Κέντρο EUROPASS αποτελεί μέρος ενός ευρωπαϊκού δικτύου και ενσωματώνει σε ένα συντονισμένο πλαίσιο τα ευρωπαϊκά έγγραφα: Europass Βιογραφικό Σημείωμα (CV), Europass Διαβατήριο Γλωσσών, Europass Κινητικότητα (Mobility), Europass Συμπλήρωμα Πιστοποιητικού, Europass Παράρτημα Διπλώματος

Το Εθνικό Κέντρο EUROPASS στοχεύοντας στην αύξηση της αποτελεσματικότητας και της χρησιμότητας των εγγράφων αυτών, τα συντονίζει και τα διαχειρίζεται, ώστε να βελτιωθεί η συνοχή τους, να διευκολυνθεί η πρόσβαση των πολιτών σε αυτά και να επιτευχθεί η προβολή τους.
europass.oeek.gr/
Αίτηση Συμμετοχής
label.oeek.gr/images//label-2008-forma-aitisis-r.doc
Ο Καρλομάγνος στο "Μαγικό Κουτί"
www.themagicbox.gr/carlomagno.html
Τα ιστολόγια της Κομοτηνής (Komotini blogs)
www.komotiniblogs.gr/
Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων
Ρόλος: Έκδοση δικαστικών αποφάσεων για τις υποθέσεις που φέρονται ενώπιόν του

Το Δικαστήριο των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων (συχνά αποκαλούμενο απλώς «Δικαστήριο») χρονολογείται από την πρώτη Συνθήκη της ΕΕ, τη συνθήκη ΕΚΑΧ του 1952. Έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο.

Έργο του Δικαστηρίου είναι να εξασφαλίζει ότι η νομοθεσία της ΕΕ ερμηνεύεται και εφαρμόζεται με τον ίδιο τρόπο σε όλες τις χώρες της Ένωσης, ούτως ώστε να ισχύει για όλες εξίσου.

Επίσης, το Δικαστήριο εξασφαλίζει ότι τα κράτη μέλη και τα θεσμικά όργανα της ΕΕ ενεργούν σύμφωνα με το νόμο. Το Δικαστήριο είναι αρμόδιο για την επίλυση νομικών διαφορών μεταξύ κρατών μελών, θεσμικών οργάνων της ΕΕ, επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων.
curia.europa.eu/
Ευρωπαϊκή Υπηρεσία για την Ανασυγκρότηση (EAR)
Η EAR διαχειρίζεται τα κοινοτικά προγράμματα βοήθειας για την ανασυγκρότηση και την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη των χωρών των Βαλκανίων που έχουν πληγεί από τον πόλεμο.
ear.europa.eu
Τελετή Απονομής LABEL 2007
label.oeek.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=32&Itemid=26
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο
Ρόλος: Ελέγχει τη σωστή χρησιμοποίηση των πόρων της Ένωσης

Το Ελεγκτικό Συνέδριο ιδρύθηκε το 1975. Έχει την έδρα του στο Λουξεμβούργο. Αποστολή του είναι να ελέγχει τη χρηστή διαχείριση των πόρων της ΕΕ, έτσι ώστε τα χρήματα των πολιτών της Ένωσης να χρησιμοποιούνται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Έχει το δικαίωμα να ελέγχει κάθε πρόσωπο ή οργανισμό που χειρίζεται πόρους της ΕΕ.
eca.europa.eu/
Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια στη Θάλασσα (EMSA)
Ο EMSA παρέχει στην Επιτροπή και στις χώρες της ΕΕ τεχνικές και επιστημονικές συμβουλές για τη βελτίωση της ασφάλειας στη θάλασσα και την πρόληψη της θαλάσσιας ρύπανσης.
emsa.europa.eu
Ανακοίνωση Αποτελεσμάτων Διαγωνισμού LABEL 2007
label.oeek.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=30&Itemid=26
Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή
Ρόλος: Αντιπροσωπεύει την οργανωμένη κοινωνία των πολιτών

Η Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΕΟΚΕ) συστήθηκε το 1957 με τη συνθήκη της Ρώμης και είναι συμβουλευτικό όργανο το οποίο επιτρέπει στους εκπροσώπους των ομάδων συμφερόντων της Ευρώπης, όπως οι εργοδοτικές οργανώσεις, τα συνδικάτα και άλλοι φορείς της «οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών», να εκφράσουν τις απόψεις τους για ζητήματα της ΕΕ.
eesc.europa.eu/
Ευρωπαϊκό Ίδρυμα για τη Βελτίωση των Συνθηκών Διαβίωσης και Εργασίας (Eurofound)
Το ίδρυμα είναι ένα κέντρο πληροφόρησης για ζητήματα κοινωνικής πολιτικής, συμπεριλαμβανομένων των συνθηκών διαβίωσης και εργασίας, των εργασιακών σχέσεων και συμπράξεων και της κοινωνικής συνοχής.
eurofound.europa.eu
Πολυγλωσσία στην Ευρώπη (Multilingualism in Europe)
label.oeek.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=29&Itemid=26
Επιτροπή των Περιφερειών
Ρόλος: Εκπροσωπεί τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής διοίκησης

Η Επιτροπή των Περιφερειών (ΕτΠ), η οποία συστήθηκε το 1994 με τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι συμβουλευτικό όργανο αποτελούμενο από εκπροσώπους των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης και περιφερειακής διοίκησης της Ευρώπης. Η γνώμη της ΕτΠ πρέπει να ζητείται πριν από τη λήψη αποφάσεων της ΕΕ για θέματα όπως η περιφερειακή πολιτική, το περιβάλλον, ο πολιτισμός, η εκπαίδευση και οι μεταφορές, τα οποία αφορούν όλα την τοπική αυτοδιοίκηση και την περιφερειακή διοίκηση.
www.cor.europa.eu/
Ευρωπαϊκό ΄Ιδρυμα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (ETF)
Το ETF συμβάλλει στη βελτίωση της επαγγελματικής κατάρτισης σε χώρες εκτός της ΕΕ, και ιδίως στις χώρες της Μεσογείου, της Ανατολικής Ευρώπης και στη Ρωσία.
etf.europa.eu
Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων
Ρόλος: Χρηματοδότηση της οικονομικής ανάπτυξης

Η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων (ΕΤΕ) ιδρύθηκε το 1958 με τη συνθήκη της Ρώμης. Η κύρια αποστολή της είναι να δανείζει χρήματα για έργα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος, όπως σιδηροδρομικές και οδικές αρτηρίες, αεροδρόμια ή περιβαλλοντικά προγράμματα. Επίσης, χορηγεί πιστώσεις για επενδύσεις μικρών επιχειρήσεων στην ΕΕ και για οικονομική ανάπτυξη στις υποψήφιες χώρες και τον αναπτυσσόμενο κόσμο.
www.eib.org
Ευρωπαϊκό Κέντρο Παρακολούθησης Ναρκωτικών και Τοξικομανίας (ΕΚΠΝΤ)
Αποτελεί πηγή αντικειμενικών, αξιόπιστων και συγκρίσιμων πληροφοριών σχετικά με τα ναρκωτικά και την τοξικομανία προκειμένου να βοηθήσει τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής, να επισημάνουν κοινά προβλήματα και στόχους.
emcdda.europa.eu
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα
Ρόλος: Η διατήρηση της σταθερότητας τιμών στη ζώνη του ευρώ και η χάραξη της νομισματικής πολιτικής

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) δημιουργήθηκε το 1998. Εδρεύει στη Φραγκφούρτη (Γερμανία) και αποστολή της είναι η διαχείριση του ευρώ – του ενιαίου νομίσματος της ΕΕ, και η εγγύηση σταθερότητας τιμών για τα περισσότερα από τα δύο τρίτα των πολιτών της ΕΕ που χρησιμοποιούν το ευρώ. Η ΕΚΤ είναι επίσης υπεύθυνη για τη χάραξη και την εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής της ζώνης του ευρώ.
www.ecb.eu
Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (Cedefop)
Το κέντρο προωθεί την ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης. Είναι ένα κέντρο εμπειρογνωμοσύνης για τη διάδοση γνώσεων και τη συμβολή στη χάραξη στρατηγικής.
cedefop.europa.eu
Ευρωπαίος Διαμεσολαβητής
Ρόλος: Αποκάλυψη κρουσμάτων κακής διοίκησης και πρόταση λύσεων

Η θέση του Ευρωπαίου Διαμεσολαβητή δημιουργήθηκε με τη συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση το 1992. Ο Διαμεσολαβητής λειτουργεί ως ενδιάμεσος μεταξύ του πολίτη και των αρχών της Ένωσης. Είναι αρμόδιος να λαμβάνει και να ερευνά καταγγελίες πολιτών, επιχειρήσεων και οργανισμών της ΕΕ και οποιουδήποτε ο οποίος κατοικεί ή έχει την καταστατική του έδρα σε χώρα της ΕΕ.
ombudsman.europa.eu/
Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου των Νόσων (ECDC)
Το ECDC επισημαίνει, αξιολογεί και παρέχει πληροφορίες για τις υπάρχουσες και τις αναδυόμενες απειλές για την ανθρώπινη υγεία από μεταδοτικές ασθένειες, όπως η γρίπη, το ΣΟΑΣ και το HIV/AIDS.
ecdc.europa.eu
Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο των Φαινομένων Ρατσισμού και Ξενοφοβίας (EUMC)
www.eumc.europa.eu
Ευρωπαίος Επόπτης Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ)
Ρόλος: Προστασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα τα οποία αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας από θεσμικά όργανα της ΕΕ

Η θέση του Ευρωπαίου Επόπτη Προστασίας Δεδομένων (ΕΕΠΔ) δημιουργήθηκε το 2001. Αρμοδιότητα του ΕΕΠΔ είναι να εξασφαλίζει ότι τα θεσμικά όργανα και οι οργανισμοί της ΕΕ σέβονται το δικαίωμα ιδιωτικής ζωής των πολιτών όταν επεξεργάζονται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.
edps.europa.eu
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος (EEA)
Ο ΕΕΑ παρέχει στους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής και στο ευρύ κοινό πληροφορίες που βοηθούν στην προώθηση αειφόρου ανάπτυξης και βελτιώσεων του περιβάλλοντος στην Ευρώπη.
eea.europa.eu
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Σιδηροδρόμων (ERA)
Αναπτύσσει κοινές προσεγγίσεις ασφάλειας και κοινές προδιαγραφές διαλειτουργικότητας των σιδηροδρόμων, προετοιμάζοντας το έδαφος για ένα πλήρως ολοκληρωμένο ευρωπαϊκό δίκτυο.
www.era.europa.eu
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMEA)
Ο ΕΜΕΑ παρέχει συμβουλές στην Επιτροπή σχετικά με φάρμακα για ανθρώπινη και κτηνιατρική χρήση που πρόκειται να κυκλοφορήσουν στην αγορά της ΕΕ. Παρακολουθεί τις ανεπιθύμητες ενέργειες και παρέχει επιστημονικές συμβουλές.
emea.europa.eu
Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια και την Υγεία στην Εργασία (EU-OSHA)
Ο οργανισμός αυτός συγκεντρώνει και διαδίδει γνώσεις και πληροφορίες για την ασφάλεια και την υγεία στην εργασία, με έμφαση στη δημιουργία μιας κουλτούρας πρόληψης.
osha.europa.eu
Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA)
Ο ENISA βοηθά να εξασφαλιστεί ότι τα δίκτυα πληροφοριών και τα δεδομένα που μεταφέρουν είναι ασφαλή με τη συλλογή πληροφοριών, την ανάλυση κινδύνων, την ευαισθητοποίηση και την προώθηση βέλτιστων πρακτικών.
enisa.europa.eu
Ευρωπαϊκός Οργανισμός για τη Διαχείριση της Επιχειρησιακής Συνεργασίας στα Εξωτερικά Σύνορα (FRONTEX)
Ο Frontex βοηθά τις χώρες της ΕΕ να εφαρμόζουν συνεκτικά τους κοινοτικούς κανόνες για τον έλεγχο των εξωτερικών συνόρων και να επιστρέφουν τους λαθρομετανάστες στις χώρες προέλευσής τους.
frontex.europa.eu
Κοινοτικό Γραφείο Φυτικών Ποικιλιών (CPVO)
Το CPVO διαχειρίζεται ένα σύστημα δικαιωμάτων επί φυτικών ποικιλιών αντίστοιχων με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας για νέες φυτικές ποικιλίες. Τα δικαιώματα προστατεύονται 25 ή 30 έτη, ανάλογα με το είδος του φυτού.
www.cpvo.europa.eu
Μεταφραστικό Κέντρο των Οργάνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (Cdt)
Παρέχει μεταφραστικές υπηρεσίες στους εξειδικευμένους οργανισμούς της ΕΕ.
cdt.europa.eu
EU Blue Card
An EU Blue Card gives highly-qualified workers from outside the EU the right to live and work in an EU country, provided they have higher professional qualifications, such as a university degree, and an employment contract or a binding job offer with a high salary compared to the average in the EU country where the job is. The EU Blue Card applies in 25 of the 28 EU countries. It does not apply in Denmark, Ireland and the United Kingdom.
ec.europa.eu/immigration/bluecard_en
Δορυφορικό Κέντρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EUSC)
Συλλέγει και αναλύει δεδομένα και εικόνες από επίγειους δορυφορικούς σταθμούς για τη στήριξη των προτεραιοτήτων της εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας της ΕΕ και ανθρωπιστικών δραστηριοτήτων.
www.eusc.europa.eu/
Εκτελεστικός Οργανισμός για το Πρόγραμμα Δημόσιας Υγείας (PHEA)
O PHEA διαχειρίζεται τις πρακτικές πτυχές των προγραμμάτων της ΕΕ που χρηματοδοτούν σχέδια στον τομέα της δημόσιας υγείας και ανατροφοδοτεί με τα αποτελέσματά τους τους αρμόδιους για τη χάραξη πολιτικής στον τομέα της δημόσιας υγείας και άλλους ενδιαφερόμενους.
ec.europa.eu/phea
Εκτελεστικός Οργανισμός Εκπαίδευσης, Οπτικοακουστικών Θεμάτων και Πολιτισμού (EACEA)
Διαχειρίζεται τις πρακτικές πτυχές των κοινοτικών προγραμμάτων που χρηματοδοτούν προγράμματα για τους νέους, τους σπουδαστές και τους εκπαιδευτικούς, καθώς και δραστηριότητες για τον πολιτισμό και τα οπτικοακουστικά μέσα.
eacea.ec.europa.eu
Εποπτική Αρχή του Ευρωπαϊκού GNSS
Διαχειρίζεται τα ευρωπαϊκά προγράμματα δορυφορικής πλοήγησης (και συγκεκριμένα τα προγράμματα Galileo και EGNOS), τα οποία προσφέρουν στην Ευρώπη αυτονομία και προηγμένη τεχνολογία στον τομέα αυτόν.
gsa.europa.eu
Eurojust - Ευρωπαϊκός Οργανισμός για την Ενίσχυση της Δικαστικής Συνεργασίας
H Eurojust προωθεί τη συνεργασία των ανακριτικών και εισαγγελικών αρχών στην ΕΕ για την καταστολή της διασυνοριακής εγκληματικότητας. Διαδραματίζει ζωτικό ρόλο για την ανταλλαγή πληροφοριών και τις διαδικασίες έκδοσης.
eurojust.europa.eu
Ευρωπαϊκή Αστυνομική Ακαδημία (CEPOL)
Είναι αρμόδια για την κατάρτιση ανώτερων στελεχών των αστυνομικών υπηρεσιών και την εκπόνηση προγραμμάτων κατάρτισης για τα μεσαία στελέχη, με ιδιαίτερη έμφαση στην καταστολή της διασυνοριακής εγκληματικότητας.
cepol.net
Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Ευρωπόλ)
Στόχος της Ευρωπόλ είναι η βελτίωση της αποτελεσματικότητας και της συνεργασίας των αρχών επιβολής του νόμου στην ΕΕ για την καταπολέμηση του διεθνούς οργανωμένου εγκλήματος.
www.europol.europa.eu
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Άμυνας (EAD)
O EAD συμβάλει στην προώθηση της συνεκτικότητας αντί του κατακερματισμού των αμυντικών δυνατοτήτων της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των εξοπλισμών, της έρευνας και της επιχειρησιακής συνεργασίας.
eda.europa.eu
Ευρωπαϊκός Οργανισμός Χημικών Προϊόντων (ECHA)
Διαχειρίζεται τις τεχνικές, επιστημονικές και διοικητικές πτυχές του REACH, του συστήματος καταχώρισης χημικών ουσιών της ΕΕ.
ec.europa.eu/echa
Ινστιτούτο Μελετών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Ασφάλειας (EUISS)
Στόχος του είναι να συμβάλει στη διάπλαση κοινής αντίληψης όσον αφορά την ευρωπαϊκή ασφάλεια, να στηρίξει τον στρατηγικό διάλογο και να προωθήσει συστηματικά τα συμφέροντα της Ένωσης στον τομέα της ασφάλειας.
www.iss-eu.org
Κοινοτική Υπηρεσία Ελέγχου της Αλιείας (CFCA)
Προωθεί και συντονίζει την ομοιόμορφη και αποτελεσματική εφαρμογή των κανόνων της κοινής αλιευτικής πολιτικής, και ιδίως την προστασία των αλιευτικών αποθεμάτων.
ec.europa.eu/cfca/index_el.htm
Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (FRA)
Συλλέγει και διαδίδει αντικειμενικές και συγκρίσιμες πληροφορίες για θέματα θεμελιωδών δικαιωμάτων και προσφέρει συμβουλές για την προώθηση των δικαιωμάτων αυτών. Αντικείμενό του είναι ο ρατσισμός, η ξενοφοβία αλλά και άλλα θεμελιώδη δικαιώματα.
fra.europa.eu
Θέλετε να κάνετε το σχολείο σας "οικολογικότερο";
www.lecoleagit.fr/index.php
Θέλετε να μάθετε πόση ενέργεια καταναλώνουν τα σχολεία στη χώρα σας;
www.check-it-out.eu/index.php?p=33220&main=33203
Παίξτε το παιχνίδι Microbe Zoo Dirtland και μάθετε τα πάντα για τη βιοποικιλότητα του εδάφους
commtechlab.msu.edu/sites/dlc-me/zoo/zdmain.html
Εκστρατεία KidsCall
Η εκστρατεία KidsCall είναι ίσως η μεγαλύτερη παγκοσμίως εκστρατεία για την προστασία του περιβάλλοντος. Βοήθησε και συ για να σωθεί η ζωή στον πλανήτη μας!
kidscall.info/
KidsRgreen
Το KidsRgreen είναι ένας διαδραστικός δικτυακός τόπος για παιδιά που τους αρέσει να εξερευνούν, να θέτουν ερωτήματα, να διευρευνούν και να ανακαλύπτουν τον κόσμο μας.
www.kidsrgreen.org/krg.html
Notice Nature
Η φύση δίνει νόημα στον κόσμο!
www.noticenature.ie/kids_area.html
Μικροί Μάγειρες
Γίνετε ένας μικρός ευρωπαίος μάγειρας!
eu.mini-chefs.eu/index_el.html
Τα πάντα για τον πλανήτη
Μάθετε περισσότερα για τον πλανήτη μας!
www.forskning.se/InfactPlaneten/index.html?lang=eng
Δίκτυο Youth and Environment Europe
Το δίκτυo Youth and Environment Europe (Νεολαία και Περιβάλλον Ευρώπης) συγκεντρώνει ευρωπαϊκές οργανώσεις νέων από 28 κράτη, οι οποίες δραστηριοποιούνται στη μελέτη της φύσης και στην προστασία του περιβάλλοντος. Στόχος του είναι να παρακινήσει τους νέους να συμμετάσχουν ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και να παράσχει μία πλατφόρμα για τη συνεργασία των οργανώσεων μεταξύ τους.
yee.ecn.cz/
Δίκτυο RES
Το Δίκτυο Ευρωπαϊκών Περιφερειών για την Εκπαίδευση σε θέματα Αειφορίας (RES) εκπροσωπεί 17 ευρωπαϊκές περιφέρειες από 7 διαφορετικά κράτη μέλη. Το RES έχει ως στόχο του να ανταποκρίνεται και να παρέχει στήριξη στις δεσμεύσεις των ευρωπαϊκών οργάνων και άλλων διεθνών οργανισμών στον τομέα της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης.
www.regionres.eu/
Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από εσένα!
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε εκστρατεία σε ολόκληρη την ΕΕ με θέμα "Η αλλαγή του κλίματος εξαρτάται από εσένα". Βάλε τους στόχους σου σήμερα και σημείωνε τι κάνεις για να περιορίσεις την αλλαγή του κλίματος.
ec.europa.eu/environment/climat/campaign/index_el.htm
Παγκόσμια Ένωση Νηπιαγωγών
Η Παγκόσμια Ένωση Νηπιαγωγών ( WAECE - WORLD ASSOCIATION OF EARLY CHILDHOOD EDUCATORS ) αποτελεί μη κερδοσκοπικό ΜΚΟ που επιδιώκει να διευκολύνει τους εκπαιδευτές νηπίων (ηλικίας 2-6 ετών). Η WAECE πιστεύει ότι η εκπαίδευση των παιδιών από πολύ μικρή ηλικία μπορεί να βελτιώσει τον κόσμο και το περιβάλλον μας.
Η WAECE έχει αναπτύξει ένα διαδραστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης βάσει αξιών για παιδιά ηλικίας 2 έως 6 ετών που τιτλοφορείται «Ένα κλάμπ για τα παιδιά που ενδιαφέρονται για τον πλανήτη γη». Οι δάσκαλοι από όλη την Ευρώπη μπορούν να τηλεαντιγράψουν το εν λόγω πρόγραμμα δωρεάν. Το πρόγραμμα αυτό χρησιμοποιείται ήδη σε περισσότερα από 15.000 σχολεία (στα Ισπανικά και τα Αγγλικά).
www.waece.org/
Οικολογικοί Πράκτορες
Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος δημιούργησε έναν ευχάριστο χώρο για παιδιά. Περιέχει ψυχαγωγικά παιχνίδια, αποστολές, κουίζ καθώς και πίνακα βαθμολόγησης των 10 κορυφαίων οικολογικών πρακτόρων.
ecoagents.eea.europa.eu/Ανάπτυξη: Komotini On-Line
Φιλοξενία: MyHost
Powered by Bitrix Site Manager
Πληροφορίες για το site

Copyright © Europe Direct Komotini 2006-2008
Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής
Ν. Τσανακλή 15, 69100 Κομοτηνή
Τηλ: 25310 33155, 82051, Fax: 25310 82055