Τελευταία ενημέρωση: 15 Ιουνίου 2018


Η προστασία των προσωπικών δεδομένων αποτελεί ζήτημα ύψιστης σημασίας για τις εργασίες του Κέντρου μας. Σεβόμενοι τα προσωπικά σας δεδομένα, δημοσιεύουμε την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων (ΠΠΔ), η οποία περιγράφει ποιοι είμαστε, γιατί και πώς επεξεργαζόμαστε τα δεδομένα σας, ποια δεδομένα συλλέγουμε και για ποιο διάστημα, όπως επίσης τα δικαιώματά σας και τους τρόπους με τους οποίους μπορείτε να τα ασκήσετε.

 

Ποιοι είμαστε ακριβώς;

Το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης – Europe Direct Κομοτηνής παρέχει την πιο πρόσφατη ενημέρωση για θέματα ευρωπαϊκού ενδιαφέροντος. Επίσης, οργανώνουμε και συμμετέχουμε σε δραστηριότητες και δράσεις που σχετίζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

To Europe Direct (Κέντρο Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής) αντικατέστησε το INFO POINT EUROPE Κομοτηνής που ιδρύθηκε τον Ιούλιο του 1996 και λειτουργεί υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.Φορέας υποδοχής του Κέντρου είναι η Αναπτυξιακή Ροδόπης και υποστηρίζεται από την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης και το Δήμο Κομοτηνής.

Εντάσσεται σε ένα πανευρωπαϊκό δίκτυο 450 περίπου κέντρων στα 28 κράτη μέλη, εκ των οποίων τα 17 βρίσκονται στην Ελλάδα.Το δίκτυο των κέντρων πληροφόρησης EUROPE DIRECT αποτελεί ένα από τα βασικότερα εργαλεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την ενημέρωση των Ευρωπαίων πολιτών σχετικά με την Ε.Ε., ειδικότερα όσον αφορά στα δικαιώματα των πολιτών της και στην ενίσχυση της συμμετοχής του πολίτη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο στις πολιτικές της Ε.Ε. Παρέχει στους πολίτες της Ροδόπης, αλλά και ολόκληρης της ΠΑν.ΜΘ υπηρεσίες προσαρμοσμένες στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες, μέσω των οποίων το κοινό μπορεί να αποκτά πληροφορίες, συμβουλές, βοήθεια και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με την Ε.Ε. ,τη νομοθεσία, τις πολιτικές ,τα προγράμματα και τις ευκαιρίες χρηματοδότησης που απορρέουν από αυτά. Η αποστολή των Κέντρων πληροφόρησης EUROPE DIRECT είναι ενημερωτική, έχοντας όμως ως στόχο να προωθείται η ενεργός συμμετοχή του πολίτη. Σκοπός των Κέντρων Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης EUROPE DIRECT, είναι να αποτελέσουν διαύλους επικοινωνίας με όλα τα θεσμικά όργανα της Ένωσης, καθώς και να υποστηρίξουν και να συμπληρώσουν το έργο των Αντιπροσωπειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και των Γραφείων Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στα κράτη – μέλη σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο. Υπάγονται στη Γενική Δ/νση Επικοινωνίας της ΕΕ και βρίσκονται υπό τον συντονισμό και την εποπτεία της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σε κάθε κράτος – μέλος.

Ποιες δραστηριότητες καλύπτονται από την παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων;

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων (ΠΠΔ) περιλαμβάνει δραστηριότητες επεξεργασίας δεδομένων φυσικών προσώπων που γίνονται στο πλαίσιο

  • Λειτουργίας των εθελοντικών ομάδων του Κέντρου μας
  • Προετοιμασίας και διοργάνωσης εκδηλώσεων του Κέντρου μας,
  • Επικοινωνία με τους πολίτες για την ενημέρωσή τους πάνω στις δράσεις μας και στην ευρωπαϊκή επικαιρότητα,
  • Εκπόνησης των αναφορών και του ετήσιου απολογισμού που αποστέλλεται στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή και αποτελεί συμβατική μας υποχρέωση.
  • Λειτουργίας και εξαγωγής στατιστικών στοιχείων από τα κοινωνικά δίκτυα και την ιστοσελίδα μας (συμπεριλαμβανομένων των cookies).

Πώς εγγυόμαστε ότι η επεξεργασία των δεδομένων είναι σύννομη;

Γενικότερα, η συλλογή και η επεξεργασία προσωπικών δεδομένων έχει τρεις νομικές βάσεις:

  • Τη ρητή σας συγκατάθεση στις περιπτώσεις που αφορούν επικοινωνία με σκοπό την ενημέρωση για τις δράσεις μας.
  • Τη συλλογή δεδομένων που είναι απαραίτητα για τη λειτουργία των εθελοντικών μας ομάδων ή/και άλλων πρωτοβουλιών – δράσεων (π.χ. Φόρμα εγγραφής εθελοντή, φόρμα συμμετοχής σε εκδήλωση κλπ)
  • Την εκπλήρωση των συμβατικών μας υποχρεώσεων απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την υποβολή αναφορών και ετήσιου απολογισμού (λ.χ. με τη συμπερίληψη λίστας συμμετεχόντων ή/και οπτικοακουστικού υλικού των εκδηλώσεων στον απολογισμό).

Γιατί επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα;

Η επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων γίνεται ώστε

  • Να ενημερώνουμε κάθε ενδιαφερόμενο σχετικά με τις δράσεις του Κέντρου μας,
  • Να απαντάμε σε ερωτήματα πολιτών που αφορούν τους τομείς δραστηριότητάς μας,
  • Να διοργανώνουμε εκδηλώσεις / δράσεις με ευρωπαϊκό προσανατολισμό.
  • Να επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία των εθελοντικών μας ομάδων,
  • Να ανταποκρινόμαστε στις συμβατικές μας υποχρεώσεις απέναντι στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. 

Τι είδους δεδομένα συλλέγουμε;

Παρακάτω θα βρείτε μια λίστα με δεδομένα που συλλέγουμε ανά δραστηριότητα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα δεδομένα που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν ζητούνται κάθε φορά στο σύνολό τους, καθώς φροντίζουμε ώστε σε κάθε μας δραστηριότητα να συλλέγουμε μόνο τα δεδομένα που είναι απαραίτητα (“αρχή της ελαχιστοποίησης των δεδομένων”).

  • Εάν εγγράφεστε ως νέος μας εθελοντής, τότε θα σας ζητήσουμε να μας αναφέρετε:
    • Το ονοματεπώνυμό σας,
    • Τον τόπο καταγωγής σας,
    • Την ιδιότητά σας ή/και τη σχολή στην οποία σπουδάζετε,
    • Το όνομα του λογαριασμού σας στο facebook ώστε να σας προσθέσουμε στην κλειστή ομάδα των εθελοντών,
    • Το τηλέφωνό σας,
    • Την προτίμησή σας για τις εθελοντικές ομάδες που ενδιαφέρεστε.
    • Το email σας.
  • Εάν συμμετέχετε σε κάποια από τις εκδηλώσεις/δράσεις μας, τότε θα σας ζητήσουμε να μας αναφέρετε:
    • Το ονοματεπώνυμό σας,
    • Την ιδιότητά σας,
    • Το email σας,
    • Το τηλέφωνό σας,
    • Τη ρητή σας συγκατάθεση για περαιτέρω ενημέρωση σχετικά με μελλοντικές μας δράσεις.
    • Σε περίπτωση που η δράση σχετίζεται με απονομή επάθλου οποιασδήποτε μορφής, ενδέχεται να ζητήσουμε περαιτέρω πληροφορίες σχετικά με τα προσόντα και τα κίνητρα συμμετοχής σας, με αποκλειστικό σκοπό την εξαγωγή δίκαιου αποτελέσματος.

Παρακαλούμε σημειώστε πως στο σύνολο των δράσεων και των εκδηλώσεών μας, λαμβάνουμε οπτικοακουστικό υλικό (φωτογραφίες, βίντεο) το οποίο χρησιμοποιείται στα κοινωνικά δίκτυα, στον απολογισμό των δράσεων καθώς επίσης αποστέλλεται στα ΜΜΕ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Σε περίπτωση που δεν επιθυμείτε να εμφανίζεστε σε αυτό το υλικό, παρακαλούμε να το δηλώσετε σε ένα από τα στελέχη του Κέντρου (η παρούσα δήλωση δεν αφορά το οπτικοακουστικό υλικό που παράγεται απευθείας από τους παρευρισκόμενους δημοσιογράφους).

  • Εάν επικοινωνείτε μαζί μας μέσω τηλεφώνου, ταχυδρομείου, φόρμας επικοινωνίας ή email, επεξεργαζόμαστε μόνο όσα δεδομένα μας παραχωρήσετε εσείς (λ.χ. Ονοματεπώνυμο, email κτλ) και αποκλειστικά ώστε να ανταποκριθούμε στο αίτημά σας.
  • Εάν επισκέπτεστε την ιστοσελίδα μας, λαμβάνουμε τον αριθμό των μοναδικών επισκεπτών και των συνολικών επισκέψεων, όμως τα δεδομένα αυτά είναι ανώνυμα και χρησιμοποιούνται για στατιστικούς σκοπούς στο πλαίσιο του απολογισμού μας.

Όσον αφορά τα cookies που χρησιμοποιεί η ιστοσελίδα μας, ισχύουν τα παρακάτω:

Error: The domain OLD.EUROPEDIRECTKOMOTINI.EU is not authorized to show the cookie declaration. Please add it in the cookie manager to authorize the domain.

Για πόσον καιρό διατηρούμε τα δεδομένα σας;

Τα δεδομένα σας διατηρούνται για όσο διάστημα χρειάζεται ώστε να εκτελεστεί ο σκοπός για τον οποίο συλλέχθηκαν και έως ότου δε χρειάζεται να διατηρούνται για κάποιον ενδεχόμενο έλεγχο του φορέα μας, εκτός και αν μας ζητήσετε το αντίθετο βάσει των δικαιωμάτων σας (σύμφωνα με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων), όπως περιγράφονται παρακάτω.

Ενδεικτικά:

  • Τα δεδομένα από τις φόρμες εθελοντών διατηρούνται σε έντυπη και ψηφιακή μορφή για περίπου 6 χρόνια.
  • Τα δεδομένα από τις φόρμες συμμετοχής σε εκδηλώσεις διατηρούνται σε έντυπη και ψηφιακή μορφή για περίπου 3-5 χρόνια (μέχρι να ολοκληρωθεί η εκάστοτε τρέχουσα προγραμματική περίοδος λειτουργίας του Κέντρου μας).

Τι ισχύει σχετικά με την αυτοματοποιημένη επεξεργασία δεδομένων;

Τα δεδομένα σας δεν υπόκεινται σε αυτοματοποιημένη επεξεργασία για την εξαγωγή αποφάσεων ή για την κατάρτιση προφίλ.

Τι ισχύει σχετικά με την διαβίβαση δεδομένων σας σε τρίτους;

Τα δεδομένα που λαμβάνουμε κατά τη διοργάνωση εκδηλώσεων και την εγγραφή νέων εθελοντών συμπεριλαμβάνονται στον ετήσιο απολογισμό που στέλνουμε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σύμφωνα με τις συμβατικές μας υποχρεώσεις και αποκλειστικά για λόγους αναφοράς προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Πέραν αυτού, τα δεδομένα σας δεν διαβιβάζονται σε τρίτους φορείς (όμως αποθηκεύονται προς αποκλειστική χρήση του φορέα μας σε υπηρεσίες όπως το Dropbox, το Google Drive, το MailChimp ή/και άλλες αντίστοιχες). Σε μεμονωμένες περιπτώσεις που τα δεδομένα σας χρειαστεί να διαβιβαστούν σε τρίτους, θα σας ενημερώσουμε και θα ζητήσουμε τη ρητή και αδιαμφισβήτητη συγκατάθεσή σας με κάθε πρόσφορο μέσο, ΠΡΙΝ συμπληρώσετε τα στοιχεία σας (για νέες φόρμες συμμετοχής/επικοινωνίας) και ΠΡΙΝ γίνει η όποια διαβίβαση (για δεδομένα από ήδη συμπληρωμένες φόρμες συμμετοχής/επικοινωνίας).

Μεταφέρονται τα δεδομένα σας σε χώρες εκτός ΕΕ; Και αν ναι, κατά πόσο αυτό είναι νόμιμο;

Ο Γενικός Κανονισμός Προστασίας Δεδομένων ορίζει πως ένας από τους τρόπους για να θεωρείται η μεταφορά προσωπικών δεδομένων εκτός ΕΕ νόμιμη, είναι η ύπαρξη “απόφασης επάρκειας (“adequacy decision”) από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τρίτα κράτη, τα οποία παρέχουν επαρκείς νομικές εγγυήσεις για την προστασία προσωπικών δεδομένων. Η πλήρης λίστα των κρατών για τα οποία υπάρχει απόφαση επάρκειας είναι διαθέσιμη σε αυτόν τον σύνδεσμο (μόνο στα αγγλικά).

Το Europe Direct Κομοτηνής, πέρα από την επεξεργασία που λαμβάνει χώρα στα γραφεία του (Τσανακλή 15, Κομοτηνή, Ελλάδα), χρησιμοποιεί και τρίτες υπηρεσίες για την αποθήκευση και επεξεργασία δεδομένων στο πλαίσιο των εργασιών του. Αναλυτικότερα, χρησιμοποιούμε τις υπηρεσίες από τις εξής εταιρείες (κάνοντας κλικ σε κάθε μια από αυτές θα μεταφερθείτε στην αντίστοιχη πολιτική απορρήτου):  

Σημαντική επισήμανση: Το ότι μια επιχείρηση μπορεί να έχει την έδρα της εκτός ΕΕ ή ακόμη και σε κράτος που δεν καλύπτεται από απόφαση επάρκειας, δεν καθιστά κάθε επεξεργασία των δεδομένων αυτόματα παράνομη, καθώς μπορεί η αποθήκευση και η επεξεργασία να λαμβάνει χώρα σε εγκαταστάσεις εντός Ευρωπαϊκής Ένωσης. Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το που λαμβάνει χώρα η επεξεργασία των δεδομένων από την κάθε εταιρεία υπάρχουν στις επιμέρους πολιτικές προστασίας δεδομένων.

Τι δικαιώματα έχω όσον αφορά την επεξεργασία των δεδομένων μου;

Διατηρείτε ανά πάσα στιγμή τα δικαιώματα πρόσβασης στα δεδομένα σας, εναντίωσης στην περαιτέρω επεξεργασία τους ή στον περιορισμό της επεξεργασίας, στη διόρθωσή τους σε περίπτωση που είναι λανθασμένα, και υπό προϋποθέσεις στη διαγραφή τους.

Μπορείτε να ασκήσετε τα δικαιώματά σας, στέλνοντας email στη διεύθυνση dataprotection[at]europedirectkomotini.eu

Σε περίπτωση που θεωρείτε ότι ο τρόπος που θα χειριστούμε το αίτημά σας αναφορικά με τα παραπάνω δικαιώματα δεν είναι ο δέον, διατηρείτε το δικαίωμα υποβολής καταγγελίας στην Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα).

Παρακαλούμε σημειώστε πως για λόγους ασφαλείας και για τη διαφύλαξη των δικών σας συμφερόντων, ενδεχομένως χρειαστεί περάσετε μια διαδικασία επαλήθευσης της ταυτότητάς σας. Όποια δεδομένα λάβουμε κατά τη διαδικασία αυτή, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αυτό το σκοπό και θα διαγραφούν οριστικά μόλις επιβεβαιωθεί η ταυτότητά σας.

Ποια η διάρκεια της συγκατάθεσης που μας δίνετε στην επεξεργασία των δεδομένων σας;

Από τη στιγμή που μας δίνετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των δεδομένων σας, αυτή ισχύει έως ότου την ανακαλέσετε. Ανά πάσα στιγμή μπορείτε να ανακαλέσετε τη συγκατάθεσή σας στην επεξεργασία των δεδομένων σας (που υπόκειται σε αυτήν τη νομική βάση), στέλνοντας ένα email στο dataprotection[at]europedirectkomotini.eu . Σε αυτήν την περίπτωση, θα διαγράψουμε τα σχετικά δεδομένα οριστικά το συντομότερο δυνατόν.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί πως η άσκηση του συγκεκριμένου δικαιώματος μπορεί να επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο απολαμβάνετε τις υπηρεσίες μας (λ.χ. Αν είστε εθελοντής και μας ζητήσετε να διαγράψουμε τα στοιχεία σας από τη βάση δεδομένων εθελοντών, δε θα μπορείτε να συνεχίσετε να απολαμβάνετε τα αντίστοιχα προνόμια). Σε κάθε περίπτωση θα σας ενημερώσουμε για τις επιπτώσεις της ανάκλησης της συγκατάθεσης και θα σας ζητήσουμε τελική επιβεβαίωση για την ανάκληση αυτή.

Παρακαλούμε σημειώστε πως για λόγους ασφαλείας και για τη διαφύλαξη των δικών σας συμφερόντων, ενδεχομένως χρειαστεί περάσετε μια διαδικασία επαλήθευσης της ταυτότητάς σας. Όποια δεδομένα λάβουμε κατά τη διαδικασία αυτή, θα χρησιμοποιηθούν αποκλειστικά για αυτό το σκοπό και θα διαγραφούν οριστικά μόλις επιβεβαιωθεί η ταυτότητά σας.

Η παρούσα Πολιτική Προστασίας Δεδομένων δύναται να ανανεωθεί και να εμπλουτιστεί χωρίς προηγούμενη ειδοποίηση, πάντα σε συμμόρφωση με τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων.

Για τη διευκόλυνσή σας, στο επάνω μέρος αυτής της ΠΠΔ υπάρχει το πεδίο “Τελευταία ενημέρωση”, στο οποίο εμφανίζεται η ημερομηνία της τελευταίας τροποποίησης της παρούσας. Τέλος, κάθε φορά που τροποποιείται η παρούσα ΠΠΔ, ανάλογη ενημέρωση θα υπάρχει και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα οποία διατηρούμε παρουσία (facebook.com/edickomotini, twitter.com/edickomotini, instagram.com/edickomotini).

Για όποια απορία μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας στο email dataprotection[at]europedirectkomotini.eu και στο τηλέφωνο +30 25310 82051.