Τα Κέντρα Ενημέρωσης EUROPE DIRECT (EDIC) δρουν σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα στους πολίτες και την Ευρωπαική Ένωση σε τοπικό επίπεδο. Η αποστολή αυτού του δικτύου είναι να:

 • παρέχει στους πολίτες της περιοχής τη δυνατότητα να λαμβάνουν πληροφορίες, συμβουλές, συνδρομή και απαντήσεις σε ερωτήματα σχετικά με τα όργανα, τη νομοθεσία, τις πολιτικές και τα προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και με τις δυνατότητες κοινοτικής χρηματοδότησης.
 • προάγει ενεργά τον τοπικό και περιφερειακό διάλογο σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις πολιτικές της.
 • επιτρέπει στα ευρωπαϊκά όργανα να βελτιώσουν τη διάδοση πληροφοριών προσαρμοσμένων στις τοπικές και περιφερειακές ανάγκες.
 • παρέχει στο κοινό τη δυνατότητα να ανταποκρίνεται ενεργά αποστέλλοντας ερωτήσεις, γνώμες και προτάσεις στα όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

 

Κάντε κλικ ΕΔΩ για να βρείτε το κοντινότερο Κέντρο  Πληροφόρησης EUROPE DIRECT.

Το Κέντρο Επικοινωνίας EUROPE DIRECT (EDCC) βρίσκεται στη διάθεση όλων των πολιτών, ιδιαίτερα σε όσους κατοικούν σε απομακρυσμένες περιοχές και δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στο πλησιέστερο Κέντρο Πληροφόρησης EUROPE DIRECT (EDIC).

Τι κάνει

Το κέντρο επικοινωνίας Europe Direct λειτουργεί με ευθύνη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Απαντάει, από το τηλέφωνο ή με ηλεκτρονικό μήνυμα, σε οποιαδήποτε ερώτηση του κοινού σχετικά με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Στο προσωπικό του συγκαταλέγονται άτομα με μητρική γλώσσα οποιαδήποτε από τις 24 επίσημες γλώσσες της ΕΕ.

Μπορεί

 • να δίνει αμέσως απάντηση σε γενικές ερωτήσεις σας σχετικά με την ΕΕ
 • να σας βοηθά να περιηγηθείτε στις ιστοσελίδες που δημοσιεύουν τα όργανα της ΕΕ
 • να βρίσκει για σας πιο εξειδικευμένες πληροφορίες. Αν χρειαστεί, να ζητά για λογαριασμό σας από έναν εμπειρογνώμονα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
 • να σας δώσει στοιχεία επικοινωνίας με τις καλύτερες πηγές για περαιτέρω ενημέρωση και παροχή συμβουλών
 • να σας δώσει ορθές και επικαιροποιημένες πληροφορίες, σύμφωνα με τα πρότυπα της δημόσιας διοίκησης. Ωστόσο, οι απαντήσεις μας δεν είναι ποτέ νομικά δεσμευτικές.

Τι δεν μπορεί να κάνει

Λυπούμαστε, αλλά το Europe Direct δεν μπορεί:

 • να καταχωρίζει ή να διαβιβάζει καταγγελίες/προβλήματα (αλλά μπορεί να σας υποδεικνύει πού να απευθυνθείτε)
 • να σχολιάζει πολιτικές της ΕΕ
 • να δίνει νομικές συμβουλές ή να ερμηνεύει τη νομοθεσία της ΕΕ για λογαριασμό σας
 • να ασχολείται με θέματα που δεν εμπίπτουν στην αρμοδιότητα της ΕΕ
 • να σας βοηθά στη διάδοση των πολιτικών σας απόψεων σχετικά με θέματα της ΕΕ. Ωστόσο, μπορείτε να σχολιάζετε συγκεκριμένες προτάσεις της ΕΕ σ΄ αυτόν τον ιστότοπο ή να ακολουθείτε και να αναρτάτε σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Επίσης, μπορείτε να επηρεάζετε τις πολιτικές της ΕΕ μέσω του δημόσιου πολιτικού διαλόγου με τους εκλεγμένους εκπροσώπους σας σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.

Πώς να χρησιμοποιείτε το Europe Direct

Οι υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν. Μπορείτε να τηλεφωνείτε από οπουδήποτε στην ΕΕ, δωρεάν, στον αριθμό 00 800 6 7 8 9 10 11. Σε ελάχιστες περιπτώσεις, ορισμένοι πάροχοι υπηρεσιών τηλεφωνίας δεν επιτρέπουν την πρόσβαση ή χρεώνουν γι’ αυτήν. Γι΄ αυτό, μπορείτε επίσης να τηλεφωνείτε σε άλλους αριθμούς, ανάλογα με τη χώρα.

Μπορείτε να γράψετε ή να τηλεφωνήσετε από οπουδήποτε στον κόσμο. Αν τηλεφωνείτε από χώρα εκτός της ΕΕ, χρεώνεστε με την κανονική τιμή δικτύου. Μπορείτε επίσης να τηλεφωνείτε μέσω διαδικτύου.

Εκτός των ωρών λειτουργίας – εργάσιμες ημέρες από τις 9 π. μ. μέχρι τις 6 μ.μ., ώρα Κεντρικής Ευρώπης (10 π.μ. μέχρι τις 7 μ.μ., ώρα Ελλάδας) – μπορείτε, μέσω αυτού του δελτίου, να αφήσετε μήνυμα ή να ζητήσετε να σας τηλεφωνήσουν.

Στις γραπτές ερωτήσεις συνήθως λαμβάνετε απάντηση εντός 3 ημερών. Οι πολύπλοκες ερωτήσεις ίσως απαιτήσουν περισσότερο χρόνο. Κατά μέσο όρο, οι τηλεφωνικές κλήσεις απαντώνται εντός 15 δευτερολέπτων.

Η Ευρώπη σου

Μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τα πρακτικά δικαιώματά σας βάσει του δικαίου της ΕΕ και, σε ορισμένες περιπτώσεις, νομικές συμβουλές σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής τους – στον ιστότοπο Your Europe.