Αθήνα, 10 Οκτωβρίου  2019

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ
Τα μέλη του ΕΚ εκφράζουν ανησυχία για τον προϋπολογισμό, το περιβάλλον και το Brexit
Οι βουλευτές ζητούν την ανάληψη δράσης για τη διασφάλιση πόρων για τα προγράμματα της ΕΕ, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και την αποφυγή του Brexit χωρίς συμφωνία.
Κατά τη συζήτηση στη σύνοδο της ολομέλειας, παρουσία της Tytti Tuppurainen εκ μέρους της φινλανδικής Προεδρίας της ΕΕ, του Προέδρου της Επιτροπής Jean-Claude Juncker και του Επικεφαλής Διαπραγματευτή Michel Barnier, η πλειοψηφία των επικεφαλής των πολιτικών ομάδων του Κοινοβουλίου ζήτησαν να βρεθεί λύση για τα θέματα που αφορούν τον επόμενο μακροπρόθεσμο προϋπολογισμό της ΕΕ. Προειδοποίησαν ακόμη σχετικά ότι μπορεί να διακοπεί η χρηματοδότηση προγραμμάτων της ΕΕ.

Αναφέρθηκαν επίσης στην κλιματική αλλαγή, ζητώντας να βρεθούν καίριες λύσεις, οι οποίες θα επιτρέψουν στην ΕΕ να επιτύχει τους στόχους που έχει θέσει η Συμφωνία του Παρισιού. Όσον αφορά το Brexit, οι περισσότεροι ομιλητές καταδίκασαν τις αλληλοκατηγορίες και τη στάση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ζητώντας να βρεθεί λύση ώστε να αποφευχθεί το καταστροφικό σενάριο της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ χωρίς συμφωνία.

Εναρκτήριες δηλώσεις της Tytti Tuppurainen εκ μέρους της φινλανδικής Προεδρίας του Συμβουλίου, του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker και του Michel Barnier, Επικεφαλής Διαπραγματευτή της ΕΕ.

Συζήτηση στην ολομέλεια, πρώτος γύρος – για να δείτε μαγνητοσκοπημένη συγκεκριμένη ομιλία, μπορείτε να κάνετε «κλικ» στο αντίστοιχο όνομα.

Μπορείτε να δείτε μαγνητοσκοπημένη ολόκληρη τη συζήτηση εδώ.

Σύνδεσμοι
Σχέδιο σχολιασμένης ημερήσιας διάταξης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (17-18 Οκτωβρίου 2019)
Ψήφισμα του ΕΚ για το Brexit (18.09.2019)
Δωρεάν οπτικοακουστικό υλικό
Ο J-C. Juncker και ο Michel Barnier συζητούν το Brexit και τον προϋπολογισμό με το ΕΚ εν αναμονή της συνόδου της ΕΕ την επόμενη εβδομάδα
Κυριάκος ΚΛΩΣΙΔΗΣ

Press Officer

(+32) 2 28 32357 (BXL)
(+33) 3 88 1 74651 (STR)
(+32) 470 96 47 35
kyriakos.klosidis@europarl.europa.eu
typos-el@europarl.europa.eu